20 επισκέπτες από Σλοβενία, Πολωνία και Ελλάδα, φοιτητές και νέοι έως 29 ετών, κατά κύριο λόγο από Σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής έμαθαν για τη διαδικασία της επεξεργασίας μαλλιού ως ένα σύνολο από βιώσιμες πρακτικές με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Γνώρισαν βιωματικά τον κύκλο ζωής του μαλλιού, από τη χρηστική του αξιοποίηση μέχρι την αξιοποίησή του με δημιουργικές/καλλιτεχνικές πρακτικές και την ανακύκλωση ή επανάχρηση.

Σχετικά με τη δράση Knots & Patterns
Το Knots and Patterns είναι ένα συνεργατικό έργο που προωθεί και διατηρεί την ευρωπαϊκή άυλη πολιτιστική κληρονομιά των γνώσεων και πρακτικών της κλωστοϋφαντουργίας στο πλαίσιο της αειφορίας, αναπτύσσοντας την αφήγηση ιστοριών σε βάσεις δεδομένων ως πρακτική και μεθοδολογία.
Κατά τη διάρκεια του έργου (2025-2026) εταίροι από τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Πολωνία αναπτύσσουν ένα συμμετοχικό ερευνητικό πρόγραμμα για νέους καλλιτέχνες και ερευνητές που θα προβληματιστούν κριτικά σχετικά με τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής κλωστοϋφαντουργικής κληρονομιάς, εμπλεκόμενοι με τις τοπικές κοινότητες που τις διαφυλάσσουν, καθώς και με τους χώρους και τα τοπία της συλλογικής τους μνήμης. Στόχος είναι η τεκμηρίωση της τοπικής κλωστοϋφαντουργικής κληρονομιάς μέσω οπτικών, κειμενικών ή ηχητικών μέσων και νέων μέσων, όπως σκίτσα, φωτογραφίες, ηχοτοπία, video art, ποίηση, 3D και άλλα. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μέσω επιτόπιας έρευνας, χρησιμοποιώντας εθνογραφικές μεθόδους και συμμετοχική έρευνα. Στόχος είναι η προώθηση μιας ηθικά θεμελιωμένης κατανόησης και εμπειρίας της κλωστοϋφαντουργικής κληρονομιάς ως ζωντανών πρακτικών και γνώσεων που συνδέονται με τις τοπικές κοινότητες και τα περιβάλλοντα πρακτικής τους.

Το αποτέλεσμα του έργου είναι η δημιουργία βάσεων δεδομένων που καταγράφουν ψηφιακά τη δημιουργική τεκμηρίωση νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού με τη μορφή δομημένων ανοικτών δεδομένων με τη χρήση του crowdsourcing και η ανάπτυξη μιας προσέγγισης ψηφιακής αφήγησης ανοικτού κώδικα (database storytelling) που χρησιμοποιεί αυτές τις βάσεις δεδομένων και τις παρουσιάζει μέσω ψηφιακής χαρτογραφίας σε ένα διαδραστικό περιβάλλον χάρτη σχεδιασμένο για διερευνητική ανακάλυψη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων που διερευνούν την αναπαράσταση δεδομένων και την ψηφιακή αφήγηση στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μια 3ήμερη εργαστηριακή αποστολή στα Ιωάννινα (Ελλάδα) για την καταγραφή της κλωστοϋφαντουργικής κληρονομιάς με καλλιτεχνικά και συμμετοχικά μέσα, διαμονές διάρκειας 6 εβδομάδων για τη συλλογική δημιουργία έργων τέχνης που συνδέονται με την τοπική κλωστοϋφαντουργική κληρονομιά στο Kranj (Σλοβενία), στο Γκντανσκ (Πολωνία) και στα Ιωάννινα, και μια επιμελημένη περιοδεύουσα έκθεση που παρουσιάζει τα παραγόμενα έργα τέχνης και την τεκμηρίωση.

Εταίροι: Α: Μπιενάλε Κλωστοϋφαντουργίας BIEN (Ινστιτούτο Carnica), Εθνικό Μουσείο στο Γκντανσκ-Τμήμα Εθνογραφίας, Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων.